PIROS GYŰSZŰVIRÁG – Digitalis purpurea

!Mérgező növény!
 
Szívelégtelenség és az általa okozott ödéma kezelésére.

Bár a piros gyűszűvirág az Európában fellelhető egyik legmérgezőbb növény, az orvostudomány már kétszáz éve használja szívgyógyszerek gyártásához. Elsőként egy angol botanikus és orvos, William Withering alkalmazta gyógyászati célokra. Annak ellenére, hogy a szívbetegségek gyógyításának tudománya azóta rengeteget fejlődött, a szívpanaszokat gyakran a növényi kivonattal kezelik.

Jellemzők: A piros gyűszűvirág az útifűfélék családjába tartozik. Az első évben fejlődnek ki a levelei, a második évben alakul ki virágos hajtása, amely elérheti az 1 m-es magasságot (termesztésben ez 2 m is lehet.). Lilás-pirosas, belül pöttyös virágai harang- vagy gyűszű alakúak, innen kapta a nevét. Levelei keserűek. A gyűszűvirágot sokszor dísznövényként is termesztik.

Előfordulás
A piros gyűszűvirág Nyugat- és Közép-Európa hegyvidékes területeinek meszes talaján terem. Megtalálható réteken, hegyoldalakban, de utak mentén, erdők szélén is. A gyógyszeralapanyagot kizárólag termesztett növényből nyerik ki.

Gyógyászati alapanyag
Gyógyászati célra a gyűszűvirág leveleit használják, amelyeket a termesztés első évében gyűjtenek be. Ezekből vagy kiválasztják a tiszta glikozidokat, vagy kivonatot készítenek belőlük.

A piros gyűszűvirág a szívre ható, bonyolult felépítésű glikozid vegyületeket tartalmaz. Ezidáig 30 ilyen anyagot azonosítottak. Ezenkívül vannak benne szaponinok, nyálkák, flavonoidok, enzimek és cseranyagok.

ALKALMAZÁS

A piros gyűszűvirágban található glikozidok segítenek, ha csökken a szívizom teljesítőképessége. Elmélyítik és meghosszabbítják a szív pihenő fázisát, növelik a szívizom összehúzódásának erejét és tempóját. Így szívritmuszavar esetén segítenek, a szív pedig hatékonyabban dolgozhat. A megnövekedett szívizomműködés javítja a vesék vérellátását, ennek köszönhetően megszabadulhatunk a szövetekben felgyülemlett víztől.

Figyelem!

A piros gyűszűvirág halálosan mérgező, ezért semmilyen körülmények között sem szabad önállóan kezeléssel próbálkozni vele. A mérgezés jellemző tünetei: émelygés, hányás, előfordulhat szívritmuszavar, hallucináció, látászavar, lelassult (60-nűl is alacsonyabb) pulzus, sőt szívleállás. Mérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni. Elsősegélyként hánytatni kell a beteget.

Homeopátia – A Digitalis nevű homeopatikus készítményt a friss levelekből nyerik, amelyeket még virágzás előtt szednek le. Ez hatásos, jól bevált szer szívelégtelenség kezelésére. A hatékonyabb, D3 jelű szer csak receptre kapható. Még nagyobb arányban hígítva sem szabad önállóan használni a gyűszűvirágból készült homeopatikus szereket.

Kivonatok – A gyógyszertárban kapható valamennyi, gyűszűvirág tartalmú készítményt kizárólag az orvos tudtával használhatjuk, és az előírásokat szigorúan be kell tartanunk.

ÉRDEMES TUDNI

A piros gyűszűvirág mellett a fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) is gyógyító hatású. jelenleg Magyarországon inkább ennek az anyagait használják – ebből a célból termesztik is-, mivel kevesebb a mellékhatása, és kevésbé mérgező.

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*