PÁSZTORTÁSKA-TEA – Capsella bursa-pastori

Az eredetileg a Földközi-tengeri régióban elterjedt pásztortáska immár a világon szinte mindenütt előfordul (leszámítva a trópusi éghajlati öv területét). Mezőkön, réteken, parlagföldeken és utak mentén találkozhatunk vele. Nagyon nehéz kiirtani, gyorsan elburjánzik. Tőlevélrózsája tavasszal fejlődik ki, majd ebből növekszik a szár, valamint annak csúcsán az apró fehér virágok. Elvirágzás után szív alakú termések jelennek meg. A gyógynövények közül a pásztortáska az egyik leghatékonyabb általános vérzéscsillapító, legyen szó horzsolásról, orr- és fogínyvérzésről, vagy éppen a gyomorban, a vesében, a húgyhólyagban és a tüdőben kialakuló belső vérzésről. Szabályozza továbbá a menstruációs és a közti (vagy pecsételő vérzést. A pásztortáskát a népi orvoslásban szülési görcsök beindítására, valamint a változókorral összefüggő panaszok enyhítésére alkalmazzák.

FORRÁZAT

Két kávéskanál szárított pásztortáskát egy bögrében öntsünk fel forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd Szűrjük le. Ha az orvos másképp nem rendeli, naponta háromszor igyunk meg lassan kortyolva egy csésze frissen elkészített, meleg teát. A legjobb, ha étkezések között fogyasztjuk.


Gyógyító hatás: A pásztortáska vérzéscsillapító vegyületeket tartalmaz, valamint olyan flavonoidokat, amelyek jótékony hatást fejtenek ki orrvérzés, belső vérzések, illetve erős menstruációs vérzés esetén. A növényben lévő csersavak és szaponinok emellett gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásúak. Biogén (vagyis szervezetépítő) hatóanyagai, a tiramin és a kolin szabályozzák a szívműködést, a vérkeringést, valamint az idegrendszer munkáját.

A szíverősítő pásztortáska – A pásztortáska szabályozza és egyenletessé teszi a szívműködést, különösen idős emberek esetében alkalmazható hatásosan. Biogén hatóanyagai helyreállítják a túl magas vagy túl alacsony vérnyomást. A növényben található kálium a szívizomsejtek számára létfontosságú, a rutin pedig összehúzó hatást gyakorol a vérerekre.

Gyógyír a vesék és az alhas számára – A népi gyógyászat szerint a pásztortáskatea szülés után összehúzza a méhizomzatot, és mérsékli a vérzést. A növényből készített forrázat húgyúti szervek vérzései esetén ugyancsak enyhülést nyújt.

FELHASZNÁLÁS

Túl erős menstruációs vérzés ellen – Bő vérzéssel járó menstruáció esetén kezdjünk pásztortáskatea-kúrába nagyjából 10 nappal a havi vérzés kezdete előtt (fogyasszunk naponta legfeljebb 3 csészével). A menstruáció kezdetekor emeljük az adagot napi 5 csészére.

A szájüreg és a torok fertőzései esetén – Összehúzó, gyulladásgátló, valamint baktériumölő tulajdonságainak köszönhetően a pásztortáska csillapítja a torokfájást, a fogínyvérzést és a szájüreg nyálkahártyájának gyulladásait. A szájüreg- és toroköblögetéshez erősre főzött, édesítetlen forrázatot használjunk.

Köhögésre és hörghurutra – A pásztortáska kedvező hatást gyakorol a tüdőre és a hörgőkre. A pásztortáskafűből készített tea mindenekelőtt akkor nyújt enyhülést, ha a felköhögött váladékban vér található. Még jobb eredményt érhetünk el, ha a pásztortáskafűhöz azonos arányban mezei zsurlót keverünk.

Elsősegély vérzéscsillapításhoz –Frissen elkészített pásztortáska-forrázatban merítsünk meg egy steril borogatókendőt, majd tegyük a vérző sebre. A borogatást gyakran cseréljük. Vérző aranyérre szintén alkalmazható. A sebkezelésre szánt forrázatot steril körülmények között készítsük el: ehhez használjunk előzőleg felforralt vizet és egy kiforrázott edényt.

GYÓGYTEAKEVERÉKEK

Vérző gyomorfekélyre 

 • 30 g pásztortáska
 • 30 g kamillavirág
 • 20 g édesgyökér
 • 10 g martilapulevél
 • 10 g kis ezerjófű

A forrázatot édesítés nélkül igyuk, de kizárólag az orvos jóváhagyásával alkalmazzuk.

Időskori szív- és keringési panaszok ellen

 • 30 g pásztortáska
 • 30 g galagonyavirág
 • 20 g gyöngyvirág
 • 20 g citromfűlevél

Ez a keverék szabályozza a túl magas vagy túl alacsony vérnyomást, tehermentesíti és erősíti a meggyengült szívet, valamint nyugtatja az idegeket.

A vese és a húgyhólyag vérzéscsillapítására szolgáló tea

 • 50 g pásztortáska 
 • 25 g iglicegyökér
 • 20 g aranyvessző

A vese és a húgyhólyag makacs és súlyos megbetegedéseinek kezelésére ajánlott gyógyfűkeverék. Alkalmazása abban az esetben is javasolható, ha a vizeletben ismeretlen eredetű vér jelenik meg.

ÉRDEMES TUDNI
Orrvérzés esetén mártsunk egy darab vattát a kihűlt pásztortáska-forrázatba, majd tegyük a vérző orrlyukba. A tarkónkra ugyanakkor tegyünk hideg vizes borogatást.

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*