ŐSI INDIÁN GYÓGYMÓDOK


Az amerikai őslakosok – hasonlóan más természeti népekhez -, a gyógyító növények használatát a sérült, vagy beteg állatoktól lesték el, és több mint százféle gyógynövényt használtak tradicionális gyógyítóik.
A távol-keleti gyógyászathoz hasonlóan a betegséget nem csupán a test hibás működésének, vagy sérülésének tekintik, hanem annak jelének, hogy felborult a beteg külső-belső egyensúlya. Hitük szerint a gyógynövények és szertartások a test gyógyítása mellett a lelket is tisztítják, és az egészség helyreállításához elengedhetetlennek tekintik azt, hogy a beteg újra harmóniába kerüljön az őt körülvevő erőkkel.
Hogy melyek a legfontosabb, hagyományosan használt gyógynövényeik, arról összeállítottam Neked egy rövid listát:

Zsálya

Belsőleg és külsőleg (pl. sebgyógyítására), is használták különböző módokon, de abban is hittek, hogy elűzi és távol tartja az ártó szellemeket az embertől.

Kasvirág

Észak-Amerika középső és keleti részének füves síkságairól származik, Európában dísznövényként terjedt el, gyógyhatására csak később figyeltek fel. Immunerősítésre, fertőzések kezelésére és lázcsillapításra használták, megfázásos betegségeket kezeltek vele. Külsőleg bőrsérülésekre, pattanásos bőrre alkalmazzák a mai napig is, ezért is készítünk vele szappant (link): a kókuszolajjal, a shea vajjal és a körömvirágolajjal nagyszerű bőrbarát négyest alkotnak a problémás bőr ápolásához.

Amerikai ginzeng

A meghűléses betegségek gyógyítására, lázcsillapításra és különböző szertartásokra is használták a különböző indián törzsek. Teaként, fürdőbe keverve és dohány helyett elfüstölve is élvezték jótékony hatásait. A növény előnyeit az első francia telepesek fedezték fel, az európai kontinensen ők terjesztették el a használatát.

Aranyvessző

Itthon is elterjedt rokonának forrázatát bélpanaszokra és feszültségoldásra szokás használni, sebgyógyítóként és enyhe vízhajtóként tartják számon. Az indiánok csörgőkígyó harapásra, a kígyóméreg ellenszereként is használták.

Ánizsmenta

Talán a Te kertedben is most virágzik ez az észak-amerikai eredetű növény, amelyet az indiánok meghűléses betegségek kezelésére használtak elsősorban, Európában azonban már elsősorban dísznövényként terjedt el.

Forrás: http://mannaszappan.hu/blog/osi-indian-gyogymodok

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*