ÜLTESS CSÁSZÁRFÁT – OXIGÉNT A FÖLDNEK

Császárfa – Gyorsan növő, sok rétű felhasználás

Pár hónapos ültetvény

Az elmúlt néhány évben egyre többet lehet hallani erről a Kínából származó, csodafának is elkeresztelt császárfáról. Lássuk csak mi az, ami kiváltotta ezt a nagyfokú érdeklődést.

A császárfának, latin nevén Paulownia tomentosának Magyarországon jónéhány idős példánya található. Láthatjuk Budapesten, a villányi úti Budai Arborétumban, de számos más parkban és arborétumban is felfedezhetünk egy-egy óriásira nőtt, terebélyes példányt belőle. Évtizedekkel ezelőtt ezeknek a példányoknak a telepítésénél pusztán a kuriózum játszott szerepet, mert a császárfa termetével és április-május környékén nyíló, illatos liláskék bugavirágzatával vitathatatlanul egyedi jelenség. Termése is érdekes, aranybarna színű, hosszúkás alakú, felnyíló toktermés, ami szintén érdekességnek számít felénk.

Valószínűleg vonzónak tűnhetett az Arborétumban vagy parkban sétálók számára is ez a dekoratív fa, mert az innen gyűjtött termések magvaiból újabb csemeték kerültek a házi kertekbe is.

Féléves ültetvény

Kínában termesztésének ősi hagyománya van, minden lánygyerek születésekor a szülők egy császárfát ültettek, majd mikor a lány felcseperedett, és eljött a menyegző ideje, a kivágott fából készítették el a hozománynak szánt bútorokat és háztartási kellékeket. Ebből a kínai példából is kitűnhet a császárfa egyik legjelentősebb tulajdonsága, a rendkívül gyors növekedés.

A gyors növekedés az egyik alaptulajdonság, ami miatt a császárfa mára olyan fontossá vált a köztudatban, illetve ami miatt ilyen nagyfokú érdeklődés kezdte övezni.

A mezőgazdasági szaksajtó egyre nagyobb hangsúlyt fektet az energianövények felkutatására, az alternatív energia utáni kutatások pedig mindenre kiterjednek, amivel Földünk fogytán lévő energiakészlete pótolhatóvá válna. Egy ilyen potenciális lehetőséget ismertek fel a császárfában, mert gyors növekedéséből adódóan a nagy mennyiségű faanyag felhasználhatóvá válna úgy tüzelésre, mint bútorgyártásra és építőipari feldolgozásra is. Ezen felül a lombozatot is hasznosítani lehetne akár zöldtrágyaként, de állatok takarmányozására is.

4 éves ültetvény

A kutatások már több mint fél évszázada folynak úgy Kínában, mint az Amerikai Egyesült Államokban, és mindkét ország határozottan jó eredményekről számol be.
Kínában több millió hektáros császárfa ültetvényekkel próbálják orvosolni a csökkenő erdők miatt felmerülő környezeti és gazdasági problémákat.

Magyarországon is elindult a kutatás, a császárfa nemesített változatainak feltérképezésére. Ezek a fajhibridek még gyorsabb növekedésűek, és sokkal toleránsabbak a különböző környezeti behatásokra.

Kíváncsian várjuk a kutatási eredményeket, szeretnénk, ha a császárfa bebizonyítaná hazai körülmények között is a csodát, és valóban a zöld jövő növényévé válna. Ideje lenne, hogy elinduljon Magyarországon is az erdősítés, a talajerózió megfékezése és az egyre növekvő tűzifa-szükséglet kielégítése.

Shan Tong

A Shan Tong a tomentosa és a fortunei császárfa (Paulownia) alapfajok in-vitro szaporítás útján előállított fagytűrő hibridje.

Gyönyörű illatos és mézelő virágok

A Paulownia Shan Tong 1984-ben kezdte útját Kínában és azóta sokszorosan bizonyította a hozzá fűzött reményeket.

Kifejleszésével két fő problémát oldottak meg, amely a fagyállóság és a szárazságtűrés, amellyel nagyban javították az alapfajok alapvető tulajdonságait, a rendkívül gyors növekedést, újrasarjadási képességet, és értékes csomómentes jól megmunkálható keményfa anyag létrehozását. A mért teszteredmények alapján a Shan Tong Császárfa faj -27 C fokig fagytűrő, és kevesebb öntözést igényel, amelyek nagyon fontos tényezők a magyarországi éghajlati viszonyok tekintetében.

A Shan Tong szerencsés választás Paulownia erdő telepítésére Magyarországon és a környező országokban, mivel hosszú távon kipróbált faj, és megfelel éghajlatunk követelményeinek.

Érdekel ez a gyorsan növő faj, amellyel még a Föld oxigén ellátásában is segíthetsz? Kattints ide a részletekért:

Császárfa bemutató és rendelő oldal

Mennyibe kerül? Itt megtekintheted >>>

vagy ismerkedj meg az oxyfa programmal, amelyet ide kattintva tudsz megnézni:

oxytree.com/hu/

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*