LEVENDULA – Növény termesztés

– Kertünk gyógyszertára –

Lavandula angustifolia

Bizonyítottan csökkenti a bélrendszerben bekövetkező, túlzott mértékű erjedést.

A levendula az árvacsalánfélékhez tartozó évelő növény, amelynek kékeslila apró virágai kellemes illatot árasztanak. Őshazája a napsütötte dél-Európa, ahol ipari mennyiségben és kiskerti körülmények között egyaránt termesztik. A levendulát korábban mindössze fürdővíz illatosításához használták.
A 11. században szerzetesek révén került át az Alpok túlsó oldalára, így északon is elterjedhetett. A 16. században már Angliában is termesztették, ahol akkoriban hatalmas kiterjedésű levendulamezőkről gyűjtötték be az illatszerek és parfümök alapanyagát. A növény virága és levele nyugtató és görcsoldó, valamint szélhajtó hatású illóolajat tartalmaz. Depresszió esetén a levendula javítja a hangulatot. Fertőtlenítő tulajdonsága a szájüreg és a torok gyulladásainak kezelésénél hasznosítható.

TALAJ/TERMESZTÉS

Napsütötte, meleg helyen fejlődik.
Félcserjeként a száraz, mészköves talajt kedveli.
Elhelyezéstől fügően 30-80 cm magasra nő.

VII,VIII, IX

Levele egész évben szedhető. Virágát júliusban és augusztusban gyűjtik be, nem sokkal a virágnyílás előtt.
A Népszokás szerint a Szent Iván-éjen szedett levendulát varázserejű növénynek tekintették. Egyes dél-európai régiókban még ma is hatásos szernek tartják szemmel verés ellen, illatos virága az egyik növényi Szűz Mária-szimbólum.

Jellemzők: a levendula évelő cserjeféle, erősen fejlett karógyökérrel. Ezüstszürke, molyhos leveleinek széle hátrahajló. Kékeslila virágai a hosszú szár tetején virágzatba rendeződnek. A levendulamag leginkább egy hosszúkás, csillogó dióbélre emlékeztet.

GONDOZÁS

A talajt rendszeresen lazítsuk fel, a gyomokat tépjük ki. A levendula csodásan virágzik majd, ha a talajt atavaszi időszakban komposzttal gazdagítjuk. A növénynek sok napsütésre van szüksége, ezért a déli fekvésű lankákon fejlődik al egjobban. Aszályos időszakban érdemes kicsit megöntözni. A levendula nem tűri jól, ha vízben kell állnia, ezért gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről. Hűvösebb éghajlatú területeken ősszel szórjuk le száraz fenyőtűvel, hogym egóvjuk a fagytól. Még ha a föld feletti része megfagy is, tavasszal könnyen fejlődni kezd a gyökérről, bár ez esetben sajnos satnyább virágokat hoz majd.

GYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS

A friss levelek egész évben szedhetők. Gyógyászati célból történő hasznosításra és szárításhoz közvetlenül virágzás előtt metszik le a hajtások végét, ezeket csokrokba kötik, majd szellős, de elsötétített helyen felakasztják. A szárított virágokat és leveleket elkülönítve, gondosan lezárva tároljuk.

FELHASZNÁLÁS

A friss leveleket saláták fűszerezésére használhatjuk. A levendulavirágból szirup készül, amely kiválóan kiegészíti az édes fogásokat. A szájüreg és a torok levendulaolajos oldattal való öblögetése csillapítja a gyulladást. Az illóolajjal azonban óvatosan kell bánni, mivel túladagolása gyomorirritációt okozhat. A levendulát külsőleg gyakran használják lazító hatású, elalvást könnyítő fürdő készítéséhez. A levendulatinktúra izomgörcs és fejfájás helyi kezelésére alkalmazható. A virágokból készített tea enyhíti a gyomorporoblémákat és az émelygést, vlamint a depresszió tüneteit.

HOGYAN TERMESSZÜK?

Levendulapalántát és kifejlett, virágzó cserepes növényt kertészeti szaküzletben vehetünk.  Napsütötte erkélyen kitűnően fejlődik. Nyáron cserépbe vagy virágládába kell átültetni. A levendulát télen világos ablak közelébe ajánlott tenni. A növény magról is könnyen szaporítható otthoni körülmények között. A kertészeti üzletekben beszerezhetünk gyorsan csírázó magokat, amelyeket a lehető legrövidebb időn belül felhasználunk. A keményebb héjú levendulamagok nem minden esetben kelnek ki. A fagyálló változatokat növemberben vethetjük, közvetlenül a talajba.

TERMESZTÉS

1. Februárban a magokat nagy edénybe szórjuk a vetőfölddel együtt. A tetejére vékony rétegben földet terítünk, amit enyhén lenyomkodunk. A csírázásig – amihez 2-3 hétre van szükség, kb. 20°C-os hőmérsékleten biztosítunk egyenletes páratartalmat.
2. A növényt a csírázást követően hűvös helyre (kb. 10°C) állítjuk. A megfelelő fejlődéshez sok fényre van szüksége.
3. Amikor a növény eléri a 3-5 cm-es magaságot, ültesük át kisebb cserébe. A palántákat májustól júniusig ültetjük ki egymástól 30-40 cm távolságra az előkészített virágládákba vagy a kertbe. Az első évben félig visszametsszük, hogy szép bokorrá fejlődjenek.

SZAPORÍTÁS

A levendulát az őszi vagy a tavaszi időszakban tőosztással szaporíthetjuk. A növényt alaposan megöntözzük, majd óvatosan kiássuk, és két órára vízbe állítjuk. Ásóval 2-3 részre osztjuk, ezután az egyes növényeket óvatosan behelyezzük a komposzttal átforgatott talajba. Fontos, hogy a növényeket rögtön ezután megöntözzük. Dugványozással történő szaporítás esetén júniustól vághatunk le kb. 7 cm hosszú hajtásokat a levélhajtás alól. Gyökereztető készítménnyel történő kezelés után ezeket tőzeg és homok keverékével töltött cserepekbe ültetjük. Rendszeres öntözzük. A dugványok 18-20°C hőméréskleten, sok napfény mellett fejlődnek a leggyorsabban.

ÉRDEMES TUDNI

A levendulát virágzás után metsszük vissza, hogy sűrű, tömött bokrokat kapjunk. Rendszeres visszametszéssel meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

balatonriviera.hu

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*