ERDEI ISZALAG – Clematis vitalba

Az erdei iszalag azon kevés közép-európai kúzsónövény közé tartozik, amely nem fonja körbe szorosan a fákat és a bokrokat. Szőnyegszerűen terít be mindent, zért kerítések és kertek dísze lehet. Az őszi időszakban jelennek meg az iszalag gyapjúgombolyagra emlékeztető, puha fehér termései, melyek átvészelik a telet.

Jellemzők: A boglárkafélék családjába tartozó, évelő erdei iszalag akár 15 m hosszú hajtásokat növeszt. A talajba apró levél- és virágnyelek segítségével kapaszkodik. Levelei hármasan tagoltak, molyhosan szőrösek. A növény számtalan jellegzetes illatú, kis fehér virágot hoz. Ezekből hosszú, pihés bibeszárakon fejlődnek ki a kisméretű termések. A levelek és a levélszárak bőirritáló hatású nedvet tartalmaznak.

Előfordulás

Az erdei iszalag a természetben előfordul Európa, Észak-nyugat-Afrika és Nyugat-Ázsia csaknem teljes területén. Élő sövényeken és nyirkos erdőszéleken, valamint bozótosokban és napsütötte ártéri erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Kedveli a nyirkos erdőszéleken, valamint bozótosokban és napsütötte ártéri erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Kedveli a nyirkos, humuszos talajt és a meleget. Rokonai és hibridjei számos országban a parkok kedvelt dísznövényei.

Gyógyászati alapanyag – Orvosi célokra kizárólag a növény leveleit használják fel. Gyógyhatású készítmények formájában kapható. Vigyázat: Az erdei iszalag leveleinek begyűjtését tilos önállóan végezni, a növény ugyanis mérgező!

HATÓANYAGOK

Az erdei iszalag erőteljesen irritáló hatású szaponinokat és alkaloidokat tartalmaz. Ha megérintjük a növényt – különösen igaz ez a fiatal hajtásokra -, bőrpírt vagy akár hólyagosodást is okozhat.

Alkalmazás

Az erdei iszalag levelében és virágában baktérium- és gombaölő vegyületek találhatók, amelyek a bőrre kerülve irritáló, égető hatásőúak, a népi gyógáyszatban éppen ezért kiütés, fekély, valamint a bőrön előforduló élősködők ellen alkalmazták. A növény ilyesfajta alkalmazása azonban az erős irritáló hatás miatt kerülendő. az erdei iszalagból készült szereket ezzel szemben elsősorban a homeopátiában alkalmazzák, többek között nyirokmirigy-duzzanat, ekcémás gyulladás, húgyúti gyulladások és prosztataproblémák esetén.

FELHASZNÁLÁS

Figyelem! – Az erdei iszalag friss állapotában olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyobb mennyiségben mérgezők. A növényből éppen ezért tilos saját kezűleg orvosságot készíteni, és azt bármilyen formában alkalmazni.

Homeopátia – a homeopátiás készítmények cseppek, golyócskák, tabletta és injekció formájában kaphatók. főként nyirokmirigy-duzzanat, húgyúti és prosztatagyulladás, a tejmirigyek gyulladása, továbbá nehezen gyógyuló sebek és bőrpanaszok kezelésére szolgálnak. A készítmények kizárólag orvosi javallat szerint használhatók.

Gyári készítmények – Az erdei iszalag hozzáadásával készült homeopátiás szereket húgyúti gyulladások és a nemi szervek betegségeinek kezelésére alkalmazzák.

ÉRDEMES TUDNI

Az erdei iszalag mérgező növény, szedése és használata egyaránt tilos. Kifejezetten keserű és csípős ízű, ezért képtelenség nagyobb mennyiséget elfogyasztani belőle.

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*