MÁLNA – Növény termesztés

Rubus idaeus

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találhatunk. Kedvelt élőhelyei a napos erdőszélek, cserjések, irtások és hegyoldalak, egészen a törpefenyő-szintig. A középkortól kertben is termesztik. Gyógyító ereje fiatal leveleiben és érett gyümölcsében található. A málna gyümölcse egymással összenőtt csonthéjas termésekből áll, amikor megérik, önmagától leválik a vackáról. Akkor szüretelik, ha teljesen megérett. Málnaléből – cukorral elkeverve és enyhe forralás után – finom szörpöt készíthetünk. A málnaszörp vagy -ecet régi bevált szer lázas meghűlések gyógyítására. A benne található ásványok, elsősorban a kálium, a foszfor, a vas, valamint savassága és a fruktóz révén erősíti a szervezetet. A málna ideális diétás gyümölcs cukorbetegek és reumás betegek számára. Gyümölcsét szárítva is használhatjuk, megőrzi természetes színét, illatát és ízét. A málnalevél tea fogyasztása vér- és bőrtisztítás céljából ajánlott.

TALAJ / TERMESZTÉS

– Kedveli a npos, meleg élőhelyet. Félárnyékban ism egérik.
– Enyhén savanyú, laza talajra van szüksége.
– A talajban lévő tápanyagok mennyiségétől függően 3 méter magasra is megnőhet.

Levelét áprilisban és májusban gyűjthetjük, gyümölcsét júliustól.

A málna a szeder közeli rokona. Csaknem kizárólag vörös színű típusait termesztik. Létezik sárga és fehér málna is, ezek édesebbek.

Jellemzők: A málna évelő gyökerű, hajtásai kétévesek. Az első évben a hajtás eléri teljes hosszát, a másodikban oldalhajtásokat növeszt, amelyeken általában fehér, laza fürtökben vagy bugában álló virágzatok találhatók. Gyümölcse a szeder bogyójára emlékeztet, azonban vörös színű, éretten könnyen lehullik. Zöld leveleinek alsó oldalát fehér pihe borítja.

HOGYAN TERMESSZÜK

Kertészeti boltokban sokféle málantövet árusítanak. Magyarországon sokféle keresztezett fajtát termesztenek, leggyakrabban a következő fajtákat: autumn Bliss, gölden Bliss, Fertődi zamatos, Lucana, Nagymarosi, Polka, Tulamen. Ezek közül némelyik  korábban t erem, más fajták később és hosszabb ideig. Van inkább nyers fogyasztásra, és van inkább feldolgozásra való. A tapasztalt kereskedő sok információval tud szolgálni az egyes fajták tulajdonságait illetően. A málnavesszőket vásárlás után azonnal el kell ültetni, vagy legalább nedvesen tartani, mivel gyökerük gyorsan kiszáradhat. Hogy a bokor minél több gyümölcsöt hozzon, a zsezon vége felé kell metszeni, elsőként a nyár végén kifejlődött hajtásokat.

Ületetés

A vesszőket tavasszal vagy ősszel kell elültetni jól trágyázott földbe. A gyökéren található hajtáskezdeményeket legalább 2 cm föld borítsa. Ültetés után ah ajtásokat meg kell metszeni, hogy erősítsük a gyökérhajtásokat. A málna hajtásai dróttal karóhoz kötve hatásos sövényt alkotnak. Az egyes bokrok közötti ideális távoslág 50-70 cm, a sorok között 1,5 – 2 m.

SZAPORÍTÁS

A málnát tőosztással és gyökérsarjakkal szaporíthatjuk. Ősszel, amikor a gyökérhajtások megfásodnak, szétválasztjuk őket, és külön ültetjük el. A tőosztás során a gyökérhajtásról levágunk egy 10 cm hosszú darabot, és elültetjük lehetőleg nedves, de jól áteresztő talajba.

GONDOZÁS

A málna minden típusú talajon megterem, amennyiben legendő tápanyagot kap. Tápanyagként használhatunk komposztot vagy trágyát. A trágyázást minden második éveben ismételjük meg. Mivel a málnabokrok nem szeretnek vízben állni, ügyelni kell arra, hogy a termőtelej vízáteresztő legyen, és jól elvezesse a nedvességet. Ellenkező esetben a növény könnyen megbetegedhet.

SZÜRETELÉS ÉS FELDOLGOZÁS

Friss leveleit tavasszal, gyümölcsét júliustól lehet szüretelni. Fiatal leveleit és virágzó fitatal hajtásait árnyékos, szellős helyen, vagy mesterséges hőforrással lassan kell szárítani – így a növény megőrzi értékes összetevőit.

ALKALMAZÁS

A népi gyógyászatban a málna leveleit vértisztításra, gyomor- és bélbántalmakra, vérszegénységre és kiütések ellen használták, manapság főleg a bélműködés szabályozására ajánlják. Az érett gyümölcsből készült szörp magas C-vtamin-tartalma miatt különösen télen ajánlott meghűléses megbetegedések megelőzésére, valamint melegítő és izzasztó szerként. A málnát sokszor teszik süteményekbe, de készíthetünk belőle gyümölcszselét, likőrt, bort és ecetet is. A gyümölcsöt fagyaszthatjuk, kiváló dzsem és lekvár készítéséhez. Szárított leveleiből és fiatal hajtásaiból finom teát készíthetünk.

ÉRDEMES TUDNI

A málnabokrok alá érdemes nefelejcset ültetni. Szépen mutat, és elriasztja a málnára veszélyes kártevők egy részét.

Fertődi

Málna és szeder

Málna Gold

Fehér málna

Málna részek

Aszalt málna

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*