DALMÁT NŐSZIROM – Iris pallida

Bizonyítottan hatásos felső légúti megbetegedések kezelésében.

Tetszetős színes virágainak köszönhetően a nőszirom már az antikvitás korában is dísznövényként volt ismert (tudományos elnevezése a szivárvány ókori görög istennője, Irisz nevéből ered; a nőszirmot a köznyelvben is írisznek hívják). A dalmát nőszirom egyben gyógyhatású növény, amelyet felső légúti betegségek kezelésére alkalmaznak.

Jellemzők: A dalmát nőszirom a nősziromfélék hatalmas családjába tartozik (amelyhez mintegy kétezer faj sorolható). Kardszerű levelei akár 80 cm magasra is felnyúlhatnak. A vízszintes gyökértörzsből kifejlődő száron rendszerint néhány virág jelenik meg. A friss gyökértörzs orrfacsaró illatot áraszt, csak a szárítást követően nyeri el jellegzetes ibolyaillatát és veszíti el csípős ízét. Gyökértörzsével időnként “ibolyagyökér” néven is találkozhatunk.

ELŐFORDULÁS

A dalmát nőszirom a mediterrán térségben vadon is nő szúros, örökzöld cserjések (machiák) területén, valamint sziklás hegyoldalakon és ligetekben.
Hazánkban igen elterjedt a növény kerti termesztése. A mi éghajlatunkon gyakran találkozhatunk sárga nőszirommal a mocsaras erdők talaján. A nőszirom természetben előforduló számos változata törvényi védelem alatt áll.

GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG

A népi gyógyászatban kizárólag a dalmát nőszirom vagy a vele közeli rokonságban álló kerti nőszirom és sárga (vagy mocsári nőszirom friss vagy szárítot gyökértörzsét hasznosítják.

HATÓANYAGOK

A gyökértörzsben található hatóanyagok közül a legértékesebbek a csersavak, a növényi gyanta, a flavonoidok, a keményítők. A nősziromfélékre jellemző ilóolajat is tartalmaz kis mennyiségben, ennek köszöhető a növény ibolyaillata.

ALKALMAZÁSA

A dalmát nőszirom gyökértörzsét torokfájás, köhögés és asztma kezelésére szolgáló gyógynövényteákhoz keverik. Az ún. “ibolyagyökeret” korábban rágóka gyanánt adták a gyerekeknek, higiéniai okokból azonban manapság ezt már nem ajánlják.
A porított gyökértörzset fogtisztító por és hintőpor készítéséhez használják fel. Alkalmazzák ezenkívül tinktúrák előállításához, tömény szeszes italok, likőrök ízesítéséhez és illatcsomag (potpourri) készítéséhez is.

Tea – 1 kávéskanál felaprított gyökértörzset egy pohár lobogva forró vízzel felöntünk, 5 perc múlva leszűrjük. Torokfájás és köhögés esetén igyunk meg naponta 2-3 csésze teát. Felső légúti panaszok enyhítésére szolgáló gyógyteákat kizárólag a dalmát nőszirom gyökértörzséből ritkán készítenek – többnyire más gyógynövényekkel, például martilapufűvel keverik.

Főzet – A kiütéseket, enyhébb bőr- vagy nyálkahártya-irritációkat öblítsük le vagy törölgessük űt erős főzettel: 10 g gyökértörzset 1 dl hideg vízzel felöntünk, felforraljuk, majd 5 percig főzzük. Ezután 20 percig állni hagyjuk. A főzetet borogatás készítéséhez is felhasználhatjuk.

Por – A dalmát nőszirom porrá őrölt gyökértörzse hintőpor gyanánt is alkalmazható bőrkiütés vagy fokozott lábizzadás esetén. Mézzel elkeverve (1 kávéskanál port ugyanennyi mézzel) hurutoldás céljából is fogyaszthajuk köhögés esetén.

ÉRDEMES TUDNI

Gyógyászati célból történő hasznosításra a gyökértörzset októberben ássák ki, majd alapos tisztítást és hámozást követően felszeletelik és megszárítják. A gyökértörzset csak akkor őrlik porrá, ha már teljesen száraz.

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*