Szilveszter utáni gyógytea kúra

Szilveszter utáni teakúra: fogadkozások helyett?

Karácsony és újév tájékán a legtöbb ember a szokásosnál bőségesebben táplálkozik. Ennek következtében sokan éreznek átmeneti vagy tartós püffedést, felfúvódást, étvágytalanságot és bizony váratlanul úgy érezzük, hogy engedni kell a nadrágszíjon.

A nagy zabálásoknak súlyosabb egészségügyi következményei lehetnek: kínzó fejfájás, kiújuló reumatikus fájdalmak, depresszió, aranyér, szabálytalan menzesz, pattanások, stb. Ilyenkor célszerű teakúrát tartani.

Olyan hazai növények hatóanyagai sietnek ilyenkor segítségünkre, amelyek vértisztító és salaktalanító hatásúak, továbbá serkentik a máj, a veseműködést és a vérkeringést.

Lassan a tél második felébe érünk, érzékenyebbek vagyunk a hűléses megbetegedésekre és a fertőzésekre. A teák a szervezet ellenálló képességét is számottevően fokozzák
A szaküzletekben számos salaktalanító, méregtelenítő teakeveréket lehet beszerezni. Mi pedig ismerkedjünk meg az ezeket alkotó néhány növénnyel, amit azért is szívesen mondok el, hogy a nyár folyamán sétáik, kirándulásaik alkalmával gyűjtsenek, szárítsanak és tároljanak a téli hónapokra belőlük.

A nagy csalán vértisztító, a vesét fokozott vízkiválasztásra serkenti. Forrázatát ajánlatos naponta 3-4 csészével elfogyasztani.

Reumás fájdalmak, alvás- és étvágy-zavarok, szellemi és fizikai fáradtság

Teaforrázat: 3 evőkanál szárított levlet tegyen 5 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 4-6 csésze.

A gyermekláncfű teája felfúvódás, telítettség esetén ajánlható. Gyógyító ereje frissen fogyasztva a legintenzívebb. Zsenge leveléből pikáns, kissé kesernyés saláta készíthető, de teát lehet főzni a gyökeréből is. Tévhit az, hogy mérgező lenne. Ezt csupán fehér tejnedve miatt gondolják.

Folyadék-visszatartás, veseelégtelenség, cellulitis (narancsbőr), elhízás, vesekő

Teaforrázat: 1 filteres tasakot (gyökér vagy levelek) tegyen 1 csésze, forrásban lévő vízbe és hagyja ázni 10 percig. Napi adag: 2 csésze, 1 órával a két főétkezés után.

A mezei zsurló a veseműködést serkenti. Főleg azoknak ajánlom, akik az ünnepek idején túlságosan sok alkoholt fogyasztottak el. Figyelem: nem szabad összetéveszteni a mocsári zsurlóval, amely mérgező

Veseproblémák, reumás panaszok, elhízás, csontritkulás, csonttörés, görcsök

Teaforrázat: 2-4 g szárított növényt tegyen 2 dl forrásban lévő vízbe, és 10-15 percig hagyja ázni. Napi adag: 3 csésze.

Minden gyógytea elkészítésének van valami – könnyen elsajátítható – fortélya. Az egyiket csak áztatni, a másikat forrázni, a harmadikat főzni kell.

És végül ne feledjétek: a tea hatását jótékonyan egészíti ki a mértékletes, rendszeres étkezés és a kiadós testmozgás!

Forrás anyag-képek: balintgazda.hu

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*