GYÖNGYVIRÁG – Convallaria majalis

Bár a gyöngyvirág erősen mérgező növény, megfelelő adagolásban egyes szívbetegségek esetén eredményesen alkalmazható. A középkorban epilepszia és emlékezetkiesés kezelésére használták, míg a kínai népi orvoslásban keringési rendelenességeket gyógyítottak vele. Ismerték szerencsehozó talizmánként is.

A szív és a vérkeringés általános erősítésére.

Jellemzők: A gyöngyvirág a convallaria nemzetség képviselője. 20-30 cm magas szárát két nagy, hosszúkás levél fogja közre. virágainak illata kellemesen édes, ízük csipős, kesernyés. A növény teljes egészében mérgező, különösen a gyerekek és az állatok számára.

Előfordulás
A gyöngyvirág szinte egész Európában, valamint Ázsiában és Észak-Amerikában is előfordul. Elsősorban bükkerdőkben, illetve dísznövényként parkokban, kertekben találkozhatunk vele. A gyöngyvirág védett faj.

Gyógyászati alapanyag – Orvosi célokra elsősorban a növény szárát és levelét használják fel.

Hatóanyagok

A gyöngyvirág több mint 40 olyan hatóanyagot tartalmaz, amely kedvező befolyást gyakorol a szívre. Noha a piros gyűszávirág összetevői hasonló hatást fejtenek ki, a gyöngyvirág vegyületei erősebbek, és nincs mellékhatásuk. A legfontosabbak a konvallozid, a konvallatoxin és a konvallatoxol.

ALKALMAZÁS

A gyöngyvirág szívgyógyszerként használt vegyületei fokozzák a szívösszehúzódások erősségét. A növényből készült kivonatot ezért enyhébb vagy közepesen súlyos szívgyengeség, valamint terhelés közben jelentkező elégtelen szívműködés kezelésére alkalmazzák, továbbá a szív és a vérkeringés általános erősítésére. A gyöngyvirág-kivonatot más szívgyógyszerekkel kombinálva időskori szívpanaszokat is eredményesen kezelhetünk. Az ezzel együtt járó fokozott vizeletkiválasztás járulékos hatásként jelentkezik.

Vigyázat!

Gyöngyvirággal saját felelősségre kezelést folytatni szigorúan tilos. A panaszokat súlyos betegség is okozhatja, különösen szívbántalom esetében, ezért első lépésként mindig forduljon orvoshoz. Szintén tilos gyöngyvirág alapú orvosságot saját kezűleg készíteni. A gyöngyvirág hatóanyagaival szembeni tolerancia rendkívül eltérő lehet. Emellett az egyes példányok változó mennyiségben tartalmazzák a szívgyógyszernek minősülő vegyületeket. Túladagolás esetén szívritmuszavar, emésztési panasz, erős hasmenés, vakság, fejfájás, akár halál is előfordulhat.

Gyári készítmények

A gyöngyvirágkivonat megtalálható különböző gyógykészítményekben. Gyakran kombinálják szívgyógyszernek minősülő más gyógynövényekkel, például galagonyával. Kizárólag a szabványoknak megfelelő készítmények használata javasolt, amelyek szabályozott mennyiségű glikozidot tartalmaznak. A termékeket mindig az orvos tanácsát szem előtt tartva alkalmazzuk.

Érdemes tudni

Intenzív illatának köszönhetően a porrá tört gyöngyvirágot emberemlékezet óta használják tüsszentőporként. A szárított virág a mai napig előfordul egyes dohánykeverékekben.

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*