ÁFONYA (Fekete) – Vaccinium myrtillus

áfonya-vaccinium_myrtillusErről lehet felismerni a növényt

Kékesfekete hamvas bogyókat termő alacsony bokor, hazánkban a savanyú talajú erdőkben szórványosan lelhető fel. A vadon élő állatok egyik kedvenc csemegéje.

Mit gyógyít?

Legjelentősebb hatása, hogy a cukorbetegség tüneteit képes csökkenteni (de csak a gyümölcsérés előtt szedett levele).

Leveleinek főzete érfalerősítő, ezért visszérbetegségben, érelmeszesedésben szenvedők jó eredménnyel alkalmazhatják. Fertőtlenítő hatása révén szájnyálkahártya-gyulladást, gyomor- és bélbetegségeket gyógyít.

Friss állapotában hajt, így a székrekedés ellenszere lehet, aszalva viszont épp ellenkezőleg hat, vagyis fog. Általánosan jó hatással van a bélflórára. Öregedést késleltető hatással rendelkezik.

Felhasználása

Élvezeti értéke igen nagy, kiváló édesség az áfonyadzsem, de készítenek belőle szörpöt, ecetet. Pálinkáját a népi gyógyászatban gyomorbajokra fogyasztották. Idős embereknek vastagbélproblémákra folyamatosan adható az áfonyabor.

Fogyasztása

Egy teáskanálnyi áfonyalevelet leforrázunk egy csésze (2 dl) vízzel, 10 perc után leszűrjük, s kortyolgatva elfogyasztjuk.

Hasmenésre aszalt áfonyát beáztatunk éjszakára, másnap lassan befűzzük a felére. Leszűrjük, s még mielőtt kihűl, szépen elkortyolgatjuk.

Népies nevei: kokojza, fekete inzulin, kövi málna, havasi meggy

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*