PIPACS – Papver rhoeas

Papaveraceae/ Mákfélék családja

Egyéb elnevezései: Büdösmák, lúdmák, bujdosómák, pitypalattyvirág, vetési pipacs
Német elnevezése: Klatschmohn, Feldmohn, Klatschrose.
A rétek mentén vadon termő egynyári lágy szárú növény szára 25-80 cm magas, és serteszőrökkel borított. Szórt állású leveli ülők, csupaszok és szeldeltek. Virágai kinyílt állapotban 4-8 cm átmérőjüek, négy sziromlevelük kettesével szemben álló. Ovális toktermésében apró fekete magvak találhatók.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A virágszirmokat hasznosítják, amelyeket májusban és júniusban óvatosan gyűjtenek be, majd gondosan megszárítják. Felhasználják teaforrázatként, porítva (kapszulában) vagy szirupkészítéshez. A pipacsvirágot más virágokkal keverve is alkalmazzák, így például a hársfavirággal, a levendulával és a golgotavirággal.

HATÓANYAGA

A pipacs szirmai nyálkaanyagot tartalmaznak (amelyek köhögéscsillapítók), továbbá antocián-glikozidokat, amelyek cianidinszármazékok. Jóllehet kis mennyiségben (0,07%) van jelen, de a rhoeadin a legfontosabb azon alkalaoidok között, amelyeket a szirmok tartalmaznak. A növény terméseit nem használják fel, mert mérgező alkaloidok vannak bennük. Sohasem szabad megrágni!

A színanyagot tartalmazó pipacsvirágot mind az élelmiszeriparban, mind más ipari területeken széles körben alkalmazzák mint színezőanyagot (pl. len, selyem, bőr, papír stb.) A szirmok folyékony kivonatát, amely gazdag antociánglikozidokban, szintén színezőanyagként használják. Köhögéscsillapító gyógyteáknál vagy más takeverékeknél mint díszítő, “teaszépítő szert” hasznosítják.

GYÓGYHATÁSA

A pipacsvirág, a benne lévő rhoeadinnek köszönhetően csillapítja a köhögést. Görcsoldó és idegnyugtató hatása van.

FELHASZNÁLÁSA

Belső használata egészséges szívű felntőtteknek ajánlott a szív fokozott ingerlékenysége (szívdobogásérzetre való hajlam) esetén. Felnőtteknél és gyermekeknél a neurotikus állapot tüneti kezelésére használják, enyhe álmatlanság esetén. A szirmokból előállítot gyógykészítmény hatékony a száraz köhögés és a rekedtség kezelésében. A pipacsvirágot gyakran társítják egyéb gyógynövényekkel, így például az erdei mályvával és az orvosi zilizzel.

FIGYELMEZTETÉS!

Néhány mérgezés előfordult gyermekeknél pipacsból készült szirup fogyasztása után. A virágok az okozói az állatoknál előforduló mérgezéseknek is.

ALKALMAZÁSA

Fokozott szívingerlékenység, száraz köhögés, rekedtség

Teaforrázat: 2 kávéscsészényi (kb. 1,5 g) szárított virágot tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni, majd szárje le. Napi adag: 2-3 csésze. Cukrozza meg, esetleg mézet is adhat hozzá.

Enyhe álmatlanság

Teaforrázat: 1 csészével, este lefekvéskor (elkészítést lasd. fent).
Kapszula (porból, felnőtt adagolás): 1-2 kapcszula, lefekvéskor.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*