Korpafű, kapcsos

Lycopodium clavatum

kép forrás: mokkka.hu
Farkasnyom, kutyalánc, földönfolyó fenyő.
Német népies neve (“Darmfrass”) magyarul nehezen visszaadható módon utal egyik hasznosítási lehetőségére (hasmenést gyógyít).

Fél méter magas évelő növény. A korpafű zöld kígyó gyanánt kanyarog a földön. Bőséges elágazásai szinte szőnyeget képeznek.

Mintegy 15 cm hosszú, villás szárán két spóratartó ágaskodik. Leginkább 700 m-nél magasabb fekvésekben, többnyire tűlevelű erdőkben fordul elő. Kedveli a mészben szegény, homokos talajt. Az északi hegyoldalakon gyakoribb, főleg az erdőszéleken tűnik fel.

A népi gyógyászatban egyaránt használják zöld részeit és spóráit.

A zöld részeket nedvező ekcémák, sebek, sérülések kezelésére ajánlják, a spórákat belsőleg, reuma, kólika, hólyaghurut és hasmenés ellen.

Teája vizeletpangás, kólika és reuma esetén javasolható.
Hatóanyaga: illóolaj, pektin, E-vitamin, keményítő, cukor, stb.

GÖRCS-LÁBIKRA GÖRCS

A görcs (spasmus) akaratlan izomösszehúzódás. A rövid ideig tartó görcsöket klónikus, a tartós görcsöket tónikus görcsnek nevezzük.
Egyes izomcsoportok fájdalmas, tónikus begörcsölését a tólzottan igénybe vett, kifáradt izmok túlnyújtása okozza. Ez leggyakrabban a lábikrában fordul elő, erőltető menet, vagy úszás után.
A görcs feloldható masszázzsal, meleg fürdővel és görcsoldó gyógyszerekkel.

KORPAFŰ-PÁRNA
A görcsös felület nagyságához mérten 100-300 g szárított korpafüvet töltünk egy párnahuzatba, s azt éjszakán át a fájós testrészen tartjuk.

ÍZÜLETI BÁNTALMAK

KORPAFŰ Csészénként egy csapott kiskanál korpafüvet leforrázunk, fél percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. napjában egy csészével – ne többet! – fogyasszunk el reggel, éhgyomorra.

kép forrása: terra.hu
Forrás anyagok:
Maria Treben-Gyógyfüves Éden – Férfi betegségek
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai

Tóth Tímea

Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*