MEZEI ZSURLÓ – Equisetum arvense

HATÉKONY, SZERTEÁGAZÓ GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNY!

Vízhajtó hatású, elállítja a vérzést, erősíti a kötőszöveteket.

Népies nevei: bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, síkárlófű, surlófű, ólomsimítófű, békaláb, vesefű

A mezei zsurlót a népnyelv kannamosófű néven ismeri. Rendkívül magas kovasavtartalma miatt a növényt régen az ónból készült edények tisztítására használták. Manapság vízhajtó és szöveterősítő tulajdonsága miatt becsülik.

Jellemzők:  A zsurlófélék családjába tartozik, zöld hajtása akár 50 cm magasra nőhet. A növény szinte szagtalan és íztelen, rágás közben csikorog a fogak között.

 A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak. Már Dioszkoridész is ismerte és alkalmazta. Gyógyászati felhasználásának története az ókorig nyúlik vissza, de a középkorban is a fontos gyógynövényként tartották számon. Görög neve a hippuris lófarkat jelent (a meddő hajtás alakja miatt). Ivartalanul, spórával szaporodik, virága nincs.

Érdemes alaposabban szemügyre venni és megtapogatni, mivel merev, kemény szerkezete révén elárulja képességeit.
Több ásványt tartalmaz, mint a legtöbb növény, és különösen gazdag szilíciumban (kovasav), amelyre testünknek nagymértékben szüksége van a csontok, porcok, körmök és a haj felépítéséhez. A kovasav a bőr számára valamint sebgyógyításban is fontos.

A növény szára és levelei csupa egymásba bújó rövid tokokból állnak, amelyek egy csukló és egy arra szorosan ráboruló hüvely révén kapcsolódnak egymáshoz. A levél bizonyos mértékig a középső levélérre redukálódik. Ez a sajátos növény szemmel láthatóan hasonlít az emberi testnek szilárd, formát adó vázához, a csontvázhoz. A sok apró ízületek révén összekapcsolt csontdarabból álló gerincoszlopnak, valamint általában az ízületnek az utánzata.

Kell-e hát csodálkozni azon, hogy ez a gyógynövény olyan szervekre is hat, amelyek a csontrendszerrel a legszorosabb kapcsolatban állnak: a vesékre? Ahol a csontok és ízületek túlzott gyengesége következtében degeneratív folyamatok zajlanak le, a megbetegedés kiindulópontja a vesék energiahiányában keresendő. A gyenge vesék pszichikailag a félelemmel állnak kapcsolatban, és a félelem „meglágyítja” az ember csontjait.

A mezei zsurló hatóanyagai:

 • kovasav (8-10 % szilícium tartalom),
 • flavonoidok,
 • poiensavak,
 • dikarbon savak,
 • mangánsók,
 • alkaloidok (palusztrin, nikotin).
 • káliumklorid
 • alumíniumklorid
 • szaponinok (equisetonin)
 • szerves savak (akonitsav, oxálsav, almasav), kávésav-észter,
 • zsír

Felhasználható részei:

 • meddő hajtás (Equiseti herba)

Alkalmazás módja:

 • tea
 • dunsztkötés
 • borogatás
 • ülőfürdő
 • lemosás
 • tinktúra
 • pépes borogatás

Teakészítés:egy evőkanál zsurlót 2-3 dl vízben 5 percig főzzük, 15 percig állni hagyjuk, és utána leszűrjük. Fogyasszunk belőle napi három csészével és igyunk utána minden alkalommal egy-egy pohár vizet.

Dunsztkötés: két marék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. Ha a gyógynövény forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre fektetjük. Feltétlenül melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.

Borogatás: Ha leszűrtük a teát, a teafüvet vászonkendőbe rakjuk, és borogatásként alkalmazzuk a fájó testrészen. Azt is megtehetjük, hogy a főzetbe mullpólyát mártunk, és a gyógyítani kívánt testrészre helyezzük.

Ülőfürdő (fürdő használata lásd. még itt): 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. A víznek el kell lepnie a vese tájékát. Nem kell megtörülközni, azon nedvesen, fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. Tapasztalat, hogy gyakran még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem egy ideg becsípődése okozta. A röntgenfelvételek az életkornak megfelelően elhasznált csigolyákat mutatnak, ámde semmi ok, hogy a fájdalmak ne szűnjenek.  A fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami a tapasztalat szerint felfelé terjed és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy mélyre hat a vesébe, azonnal megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.

Lemosás gyógynövény-főzettel: Extrahálási idő elteltével leszűrjük és testhőmérsékletűre hűtjük, nagyon lassan a sebre öntjük, s a sebet és a sebszéleket körömvirágból készült kenőccsel bekenjük vagy kenőccsel bekent mullpólyát teszünk rá, a sebet újra bekötözzük. A nedves borogatás vagy sebmosás kombinálása a körömvirág kenőcsös kezeléssel már sok hosszadalmas és reménytelen esetben segített.

Tinktúra: alkoholos-vizes kivonat belsőleg: 2×12 csepp, reggel és kora délután 1 dl vízben oldva.

Pépes borogatás: alaposan megmossuk a zsurlót és egy deszkán péppé törjük

Mezei zsurló levelei

A mezei zsurló élettani és gyógyhatásai:

Vese és hólyagproblémák:

  vesekő- és homok esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben pedig meleg zsurlóteát kortyolgatni.
  fájdalmas hólyaghurutok: a leforrázott zsurló gőzeivel egy fürdőköpenybe burkolózva a hólyagot melegítjük. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszűnik.
  vesemedence gyulladás és gennyesedés esetén már egyetlen ülőfürdő is csodát tesz.
  vizelethajtóként használva hagyjunk el minden gyógyteát, és igyunk 4-5 (makacsabb esetekben 6) napon át 5-6 csésze zsurlóteát, kortyonként egész napra elosztva.

  Gyulladáscsökkentés: mandulagyulladás, a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés és gyulladás esetén gargarizáljunk teájával kovasav és arany tartalma révén ízületi gyulladás csökkentő hatással bír. 
  További alkalmazás: vérzéscsillapító hatású (belső vérzések gátlására) orvosi felügyelet mellett,
  varas, gennyesedő bőrkiütéseket a zsurló főzetével kell lemosni és borogatni.
  légúti problémák, krónikus hörghurut, tuberkulózis esetén tea vagy tinktúra alkalmazása javasolt maximum 3 hétig utána 1 hét szünetet kell tartani, majd a kúra ismételhető
  ideggyengeség, depresszió esetén napi 2-3 csésze tea vagy 2×12 csepp tinktúra alkalmazása javasolt
  korpásodás ellen mossunk hajat naponta zsurlófőzettel és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt (csalánnal közösen alkalmazva még hatékonyabb hatást lehet elérni).
  A mezei zsurló gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): 

  • nyírfalevél (Betula pendula Roth)
  • aranyvesszőfű (Solidago virguarea)
  • nagy csalán (Urtica dioica) 
  • gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
  • kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) 

  Figyelem:

  Szív- és vesebetegségben szenvedők valamint krónikus vesebetegségben szenvedők a növény használatának megkezdése előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét!

  Mezei zsurló hajtása

  A mezei zsurló gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

  Tóth Tímea

  Szeretem a természetes gyógymódokat és a természetes megoldásokat! Ezért célom, hogy minél többet meg tudjak és megtanuljak a gyógy- és fűszernövényeinkről! Az információimat és ismereteimet megosszam kedves olvasóimmal!

  You may also like...

  2 hozzászólás

  1. kavics szerint:

   Szia! A mentafélékre kerestem rá az oldaladon, de mindig a mezei zsurlókat adja be. Esetleg hiba történt? Vagy hiányoznak a mentafélék?Üdv. kavics

  2. Tóth Tímea szerint:

   Köszönöm kedves Kavics! Sajna az az oldal már nincs meg, mert úgy gondoltam, majd külön írók mindegyik mentáról. A borsmentát már meg is találhatod az oldalon! Köszönöm, hogy szóltál! További szép napot!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  *